За нас

Salt spa  оптимизира доказаните терапевтични ползи чрез използване на клинично доказана солна терапия. Ние работим със сол, която чрез халогенератор впръсква сухи аерозоли в контролирана среда (солна стая) като по този начин засилва полезните свойства на солта. Известно е че солта има антибактериално и противовъзпалително действие.

Сухата солна терапия или халотерапия се появяват като спелеотерапия в продължение на 100 години в Източна Европа за терапевтично улеснение на респираторните заболявания. Спелеотерапията се превърна в съвременна аерозолна терапия със суха сол, за да осигури естествено облекчаване на симптомите при различни респираторни и кожни заболявания. Техниката обикновено се използва днес по целия свят с документирани положителни резултати. Сухият солев аерозол е признат в Европа повече от 50 години за лечение на дихателни и кожни проблеми. В България сухият аерозол е естествена алтернативна терапия, а не медицинско лечение.

Инхалацията на солните аерозоли и използването на солни разтвори не са нови медицински практики. Лекарите използват физиологичен разтвор в основната медицина за напояване на рани, тъкани, телесни кухини и пикочни мехури; зачервяване на катетри и медицинско оборудване; интравенозна солна инфузия за дехидратация и следоперативно възстановяване; назални миещи средства за облекчаване на симптомите на синусите и хипертоничен физиологичен разтвор, който подпомага изчистването на слуз от белите дробове.

Много хора използват солната терапия в дома си като физиологичен пулверизатор, солна баня за мускулни болки, за изчистване на носните кухини / синусите или гаргар със солена вода за възпалено гърло. При мокри аерозолни инхалации аерозолът приема формата на мъгла или фини капчици. Въпреки че тази терапия има предимства, общата ефективност е ограничена, защото мокрите капчици достигат до горните дихателни пътища и не достигат по-дълбоко до синусите, белите дробове, бронхите, бронхиолите и алвеолите, които са най-дълбоката част от белите дробове. Това намалява терапевтичната ефикасност на солта, тъй като не се вдишва дълбоко в дихателните пътища, където ефектът от солта е най-добър.

Какво е солна стая?

Солната стая включва халогенератор, който контролирано осигурява микрочастици на суха сол във въздуха, които освен че се вдишват се поемат и от кожата. Природната сол се поставя в халогениратора, който след това раздробява и смила солта в микроразмерни частици и разпръсква солния аерозол във въздуха. Този тип терапия със суха сол е известна като халотерапия.  Терапевтичните параметри (като концентрация на солни частици, размер и скорост на аерозола) са съобразяват с индивидуалните целеви показатели на клиента. Солната терапия е подходяща за хора от всички възрасти.

При аерозолна терапия със суха сол (халотерапия) е необходимо само да се отпуснете на стола и да вдишвате без усилия микрочастиците по време на сесиите в Солната стая, които траят между 25 и 50 минути. Частиците проникват дълбоко в белите дробове, бронхите, бронхиолите и алвеолите, както и през кожата.

Защо работи за респираторния тракт и белите дробове?

При солната терапия се реализират пълните ползи от бактерицидните, мукокинетичните, хидрофилните и противовъзпалителните свойства на солта. Солта абсорбира замърсители и алергени в дихателните пътища. Солта стимулира вътрешните процеси на тялото за почистване на дихателната система, като премахва натрупването на чужди частици, които причиняват различни респираторни заболявания и засилва дихателните функции на организма. Чрез халогенераторът в солната стая може да бъде контролиран впръскваният аерозол със суха сол, размерът на частиците, концентрацията и скоростта на разпръскване за да се постигне благоприятна терапия.

Защо работи за кожата?

Микрочастиците на солта оказват влияние върху защитния слой на кожата (кожна система) и космите осигуряват лечебни и естетически (козметични) ползи чрез увеличаване на активността на йонните канали на кожата. Процесът на електрофизиологичната активност е повишен, повишавайки защитните свойства на кожата, което води до нормализиране на Ph-то и регенеративните процеси.Микрочастиците на солта предизвикват микроциркулация на кожата и клетъчна мембранна, подобряващи цялостното здраве на кожата. Частиците на солта, носят отрицателен електрически заряд, влизат в контакт с повърхността на кожата и предизвикват електрическо стимулиране на клетките на кожата. Това стимулиране активира електрофизиологичната активност, която увеличава производството на колагенни влакна, което е ключов процес за подмладяване на кожата. Освен това, отрицателните йони, които се абсорбират в тялото по време на терапията, спомагат за укрепване на имунната система чрез увеличаване на производствения капацитет на лимфните клетки.Тъй като някои кожни заболявания като псориазис и атопичен дерматит са пряк резултат от неуспехите на имунната система. Този аспект на укрепване на имунната система ще спомогне за подобряване на реакцията на тялото към заболяването.

Разчитайте на Salt spa. Почистете белите дробове, укрепете дихателната функция, подобрете здравето на кожата си и постигнете естествено облекчаване на симптомите. Укрепете имунитета на вашето дете и се отървете от продължителните боледувания.

Не е необходимо да старадате от някои от изброените по-горе заболявания или неразположения за да посещавате Солна терапия. Солната терапия спомага за цялостното укрепване на организма, за прочистване на белите дробове, регенериране на кожата и отпускането на тялото и ума, от който всеки има нужда. По-добре да ползвате солната терапия за повишаване на имунните сили на организма, тъйкато тяе безвредна, 100 % природна и няма противопоказания.

Наука и солна стая

В клинични проучвания Халотерапията (терапия със сух солен аерозол) се е доказала като ефективна при облекчаване на симптомите на различни респираторни и кожни заболявания. По време на едно от клиничните проучвания солната терапия е довела до подобряване на клиничното състояние при:

  • 85% от случаите на лека и умерена астма
  • 75% от тежките случаи на астма
  • 97% от случаите на хроничен бронхит, бронхиектазия и кистозна фиброза
    („Списание за аерозолна медицина, AV Chervinskaya, том 8, номер 3, 1995“)

Кликнете тук, за да прегледате всички медицински и научни изследвания за суха солна терапия.